Una vamba per a cada peu

Com escullo les meves vambes de trail?

A l’hora de triar calçat de trail, hi ha dues grans qüestions: com ets tu i què vols fer amb aquest calçat. Com que el tema dona per molt i no és qüestió de fer un article interminable, assumiré que ets novell i que m’has fet cas (El trail comença…amb una visita al Decathlon) optant per un calçat polivalent i lleuger, pensat per distàncies no molt llargues. Així que ara ens centrarem en com escollir la sabata més adequada al teu cos i a la teva manera de córrer.

Característiques del calçat en què t’has de fixar  

  • Per a pronadors, per a supinadors o neutres? Si no tens problemes de lesions o dolor, no és tan important com sembla, però, com que els termes tècnics estan de moda, deixa’m que faci un comentari al respecte i et tregui del cap comprar coses que no saps què són. La pronació és la tendència natural del peu a rotar cap endins en entrar en contacte amb el terra (per entendre’ns, que et recolzes més en l’exterior del peu) i la supinació, doncs tot el contrari. El normal és no tenir una pronació ni una supinació exagerades, així que la majoria del calçat de running és neutre. Fins i tot si tens una certa tendència a la pronació, que és força habitual, no és quelcom que hagis d’intentar corregir sense parlar amb un especialista, especialment si no deriva en dolor o lesions. Per tant, no és un tema que t’hagi de preocupar massa (tret que un especialista t’hagi recomanat un tipus específic de calçat).
  • El drop: més termes tècnics (i en anglès, que sona més cool). El drop de la sabata no és més que la diferència d’alçada entre la punta i el taló. Has de triar el drop segons si corres recolzant primer el taló o bé la punta o la  part central del peu. Per esbrinar això, pots gravar-te a càmera lenta mentre corres (millor demana-li a un amic, la postura és una mica estranya si ho has de fer sol). Així per resumir:
    • Si entres en contacte amb el terra amb el taló: escull un drop estàndard (més de 6 mm)
    • Si recolzes primer la punta o la part central del peu: escull un drop baix (menys de 6 mm).
  • L’amortiment: l’elecció de l’amortiment està condicionada pel tipus de gambada (primer el taló o primer la punta), pel pes del corredor, per la distància, pel tipus de terreny i, evidentment, per la comoditat. Com que hem acordat que assumirem que ets un principiant que faràs distàncies curtes en terrenys diversos, però no massa tècnics, l’amortiment ha de ser suficient com per donar-te sensació de comoditat, però no tan excessiu com per afegir pes a la sabata. Com major sigui el teu pes corporal, més amortiment necessitaràs i més robusta i estructurada haurà de ser la vamba. Fixa’t també en la zona on es concentra l’amortiment: si corres recolzant primer el taló, és allà on t’interessa que hi hagi més coixí, i viceversa.
  • La flexibilitat: una sabata flexible s’adapta millor al terreny, però exigeix peus forts. Una sabata rígida és més dinàmica, i dona més subjecció. Una certa rigidesa pot ser el més adequat per a principiants o per a persones corpulentes, però, al final del dia, la decisió última dependrà del que et sigui més còmode a tu.
  • La talla: sembla una tonteria, però no és trivial. És molt important que hi hagi espai suficient entre els dits del peu i la punta de la sabata; deixar 1 cm de marge per davant dels dits és una bona opció. Com més ajustada sigui la vamba, més control sobre la gambada tindràs i et donarà més sensació de seguretat, que sempre està bé quan t’inicies en terrenys irregulars. Ara bé, descarta qualsevols calçat que exerceixi punts de pressió sobre el teu peu en emprovar-te’l. Si pot ser, emprova’t les sabates al final del dia, que tindràs els peus més inflats i la sensació serà més similar a la de la carrera.

Dit tot això, voldria fer constar que jo puc dir missa: la decisió final és teva i només teva i, sempre que no et faci mal res ni tinguis cap lesió, tria allò que et vagi més còmode a tu. El teu calçat ideal l’aniràs trobant a base d’experiència i canviarà amb el temps a mida que se’t vagin fent forts els peus i pugis de nivell. Jo et puc donar quatre consells per començar, tot fent veure que en sé molt, però fes-me un cas relatiu. Experimenta. Ningú pot saber millor que tu quina és la teva sabata perfecta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *