29 - Fonts del Llobregat

Pels Pins de Ca l’Artigas i la Devesa de la Merleta, l’itinerari surt del nucli urbà de La Pobla de Lillet en direcció als Jardins Artigas per arribar al Clot del Moro. en terme municipal de Castellar de N’Hug. L’ascensió continua passant pel Pas de l’Ós i Sant Vicenç de Rus, que tot travessant la Serra de la Farga Vella arriba al nucli urbà de Castellar de n’Hug. Aquest primer tram de pujada continuada, però moderada, es caracteritza per resseguir senders que discorren paral·lels al riu Llobregat i per salvar un desnivell positiu de 840 metres en 8,5 km de distància. 

Aquesta primera part de l’itinerari pot presumir d’estar acompanyat per alguns dels recursos més emblemàtics de la comarca del Berguedà, com poden ser els Jardins Artigas, la Fàbrica de Ciment Asland del Clot del Moro o les Fonts del Llobregat, lloc de naixement del riu Llobregat.
Des de Castellar de n’Hug en direcció sud, el camí decreix per Cal Ros per després ascendir al Pedró de Coma Tremolosa, coincidint amb el punt de més alçada de tot el recorregut a 1452 metres. El descens travessa la Serra del Seró fins a la Collada de les Rovires, es realitzarà per la vall entre les Canals del Grau de Cal Bescaire i l’Esgarrapall fins al Collet de Montbardó per retornar a la Pobla de Lillet. Des del Pedró de Coma Tremolosa fins a la Pobla de Lillet, el perfil decreixent de la ruta és de 10 km amb 800 metres de desnivell acumulat negatiu.