21 - Sant Marc - Bagà

L’itinerari s’inicia amb una ascensió progressiva pel Serrat de les Pedregoses, la Serra del Joncar i la Serra de Sant Marc per salvar un desnivell inicial de 880 metres en poc més de 5 km de distància fins a Sant Marc de Brocà. Retornant pel mateix sender d’ascensió a Sant Marc fins la Bassa de Tarnes, el recorregut es desvia direcció nord per continuar cap a la Collada Grossa i iniciar el camí de descens cap a Bagà. Passant per la Canal Mala i Paller de Dalt, el camí s’endinsa per la vessant oest del Serrat del Joncar per continuar pel mateix traçat usat per a l’ascensió. El descens des de la Collada Grossa fins a Baga presenta un desnivell acumulat negatiu de 700 metres en 5km de distància amb una pendent mitjana al voltant del 14%.

Aquest itinerari es caracteritza per l´us de corriols entre els frondosos boscos del Serrat del Joncar i la Serra de Sant Marc. La vistes de la Serra d’Ensija, Pedraforca i Serra del Cadí des de Sant Marc compensen l’ascensió.

Observacions: 
Aquest itinerari presenta dues característiques a tenir en compte. 
1.- Abans d’arribar al km 5 del recorregut, des de l’inici, el traçat ascendeix direcció sud-est fins a l’església de Sant Marc. Una vegada en aquest indret, el camí de descens és coincident al camí d’ascens usat per arribar a l’església de Sant Marc. Una cop s’inicia el descens des de l’església, l’itinerari continua en direcció nord cap a la Collada Grossa. 

2.- El traçat de descens des de la Collada del Joncar és plenament coincident amb el traçat usat per ascendir fins al mateix punt.