El trail comença…amb una visita al Decathlon

I ara que m’he animat a començar, què necessito? Abans de res, ser realista. Si encara t’ofegues per anar de Bagà a Guardiola, no cal que et compris equip per fer la Ultra Pirineu. Comença pels bàsics i procura optimitzar. Per iniciar-te en el trail, et passaràs una llarga temporada fent sortides de no més d’un parell d’hores, no necessites portar una manta isotèrmica ni menjar per a tres dies ni un frontal per si se’t fa de nit. Roba adequada, unes bones sabates, un cinturó d’hidratació amb butxaca per al mòbil i les claus i a córrer.

És molt important, però, triar bé aquest equip bàsic, especialment al principi, perquè si no estàs còmode i et fan mal els peus, ho deixaràs i fins aquí la teva aventura amb el trail.  Anem per parts:

Roba: vejam, ets un principiant, no pujaràs corrent a l’Aneto ni aniràs a córrer de nit o quan plou. Simplifica. Pantalons curts o malles curtes (¾ a la tardor si fa fred), una samarreta tècnica (de màniga curta, ara per ara, tot i que, si vols, pots afegir uns manguitos que puguis guardar a la butxaca del cinturó d’hidratació), gorra i, com a molt, un paravent finet que puguis plegar fàcilment i guardar al cinturó. El més important és que tota la roba sigui transpirable, d’assecat ràpid i capaç d’absorbir la suor i que et sigui còmoda i et permeti tenir llibertat de moviment, ja que la necessitaràs per equilibrar-te amb els braços en les pujades i baixades. De moment no cal que sigui tèrmica, ni reflectant, ni necessitaràs moltes capes o mòduls ni et caldrà buscar compressió. Ja tindrem temps de donar-nos-les de professionals.

Cinturó d’hidratació: per ara, no et cal carregar un litre d’aigua, però, segons si vols poder portar un paravent o només el mòbil i les claus, hauràs de triar una capacitat o altra. Personalment, per començar jo apostaria per un disseny minimalista, el més lleuger i petit possible, que no faci nosa, amb un parell d’ampolles de 200 ml. Fins i tot quan ja siguis un expert, seguirà tenint sortida per als entrenaments rutinaris d’estiu, però arribarà un punt en què per les altituds que assoleixis o les distàncies que corris hauràs d’optar per la motxilla.

Calçat: potser és el més important, ara al principi. Tot just comences i estaràs força temps fent distàncies curtes (menys de 15 km) i experimentant amb diferents terrenys. Aposta per unes vambes de trail lleugeres i polivalents. Prioritza la comoditat quan te les emprovis, però dóna importància a la subjecció, també. Que t’agafin bé el peu i que et sentis segur/a en fer cada passa. L’amortiment, que sigui adequat al teu pes, però, de moment, no escullis un amortiment excessiu perquè afegiràs pes a la sabata i et costarà més. Triar el calçat és tot un món i mereix uns quants articles específics que anirem publicant (no em pressioneu, que escriure porta temps). O pots preguntar al venedor i fiar-te de la seva bona voluntat, que també és una opció.

I així com qui no vol la cosa, ja t’has gastat 100 € i ara els has d’amortitzar, encara que només sigui per no sentir-te tan malament quan obris l’app de banca al mòbil. Doncs, au, posa’t les teves flamants vambes noves (molt fosforescents, com no) i puja al Berguedà a provar les nostres rutes d’iniciació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *